IRC yleensä


Ne jotka eivät tiedä irc:n alkuperää tai toimintaa tutustukaa wikipedia-artikkeliin tästä

IRC-asiakasohjelma nimeltä Irssi.


Irssi on unix-käyttöjärjestelmissä toimiva irc-client, jota käytetään täysin tekstipohjaisesti. mirc/vastaava ohjelmiin tottuneelle se saattaa kuulostaa oudolta, mutta tekstipohjaisuus tuo monia etuja. Irssi on jokaisella tty:n oppilaalla valmiiksi asennettuna kotihakemiston ohjelmissa. Seuraavassa kerrotaan hieman Irssin käytöstä. Irssiä on kätevintä suorittaa proffalla(koulun palvelin yleisesti) ikkunan, eli screenin sisällä. Screen on eräs unix-järjestelmän ominaisuus, jonka avulla useita ohjelmiä voidaan hallita samalla ssh-yhteydellä helposti. Screen on tila, jonka sisään voidaan jättää ohjelmia käyntiin, ilman että ne häiritsevät muuta käyttöä. Seuraavassa käynnistämme Irssi-asiakasohjelman screenin sisälle käyttöä varten.

Kohta 1:


Avaa ssh-yhteys jollekkin proffan palvelimista(amadeus, assari, lehtori, mozart, tutor) tämä suoritetaan ssh-ohjelmalla(katso SSH-yhteys sivun alalaidassa) Tärkeää on huomata, että screeniä voi suorittaa vain yhden palvelimen alaisuudessa, joten on välttämätöntä valita niistä yksi irc-käyttöä varten.(valitse haluamasi, toimivuudessa ei ole eroa(esimerkissä käytetään lehtori-palvelinta))

Kohta 2.0:

Olet nyt avannut ssh-yhteyden koneeltasi proffalle, seuraavaksi täytyy kirjoittaa muutamia komentoja proffan komentotulkkiin jotta screen ja irssi saadaan käyntiin.

Kohta 2.1:

Kirjoita screen irssi ja paina enter, huomaat irssi-ohjelman käynnistymisen. Mitään muuta ei tapahdu.

Kohta 2.2:

Kirjoita /ircnet add ircnet ja paina enter, huomaat ilmoituksen asetuksen tallentumisesta.

Kohta 2.3

: Kirjoita /server add -network ircnet -auto irc.cc.tut.fi ja paina enter, huomaat asetuksen tallentuneen.

Kohta 2.4

: Kirjoita /channel add -auto #skilta ircnet ja paina enter, tässä tallennetaan sähkökillan oma irc-kanava asetuksiin, jolloin sille ei tarvitse erikseen "joinia" eli liittyä.

Kohta 2.5:

Kirjoita /channel add -auto #skiltafuksit ircnet ja paina enter, sama kuin kohtassa 2.4, mutta kanavan on fuksien oma kanava.


Kohta 3.0:

Irssi tarvitsee uudelleenkäynnistyksen, ensin se suljetaan komennolla /quit ja paina enter, huomaat palaavasi proffalle, kohdassa 2.0 olleeseen näkymään

Kohta 3.1:

Kirjoita screen irssi ja paina enter, huomaat ohjelman käynnistyvän, lataavan palvelinta irc.cc.tut.fi ja liittyvän kohdassa 2.3 ja 2.4 oleville kanaville(voit lisätä samaan tapaan lisää kanavia, vain muuttamalla #skilta eri kanavaksi(ircnetissä).

Kohta 4.0:

Nyt olisi valittava nick, eli irc:ssä kaikille näkyvä nimimerkkisi, nick ei saa sisältää skandimerkkejä, ja se ei saa olla yli 15 merkkiä pitkä. Irkkaajia on miljoonia, joten suurin osa "normaaleista" nickeistä on jo varattu, keksi siis joku omaperäinen tai lisää erikoismerkkejä nimeesi(esim. Matti-> matti^, matti_, m4tti, Matt1 jne jne)

Kohta 4.1:

Nick asetetaan komennolla /nick nimimerkkisi (enter) jossa "nimimerkkisi"-sanan tilalle yllättäen laitetaan keksimäsi nick.

Kohta 4.2:

Kun olet saanut valittua sopivan nickin, se kannattaa myös tallentaa ohjelman asetuksiin komennolla /set nick nimimerkkisi (enter), tästä edespäin sinun ei tarvitse aina vaihtaa sitä kun koulun palvelin kaatuu(kohta 5.1). Muuta: komennot /layout save ja /save tallentavat kanavien järjestyksen, ja muut asetukset irssin configuraatiotiedostoon (kotihakemistossa tiedosto .irssi/config joten vaikka yhteys katkoo ja screeni kaatuu, asetuksia ei menetetä.

Kohta 5.0:

Seuraavat 2 komentoa ovat ainut joita tarvitaan irssin avaamiseen ja sulkemiseen proffalla: Kirjauduttuasi proffalle kirjoita screen -r ja paina enter, palaat screenin sisällä itsenäisesti toimivaan Irssiin. Käyttäessäsi Irssiä paina näppäinyhdistelmää ctrl+a+d, tämä komento "irroittaa" sinut screenistä, jättää irssin screenin sisälle toimimaan ja palaa proffalle.

Kohta 5.2:

Kun koulun palvelin kaatuu(et pysty kirjautumaan, kirjoittaessasi screen -r mitään ei tapahdu jne jne) täytyy toimia seuraavasti:

Kohta 5.3:

Kirjoita profalle screen -list (enter), proffa kertoo toisen kahdesta vaihtoehdosta(pääsääntöisesti):

Kohta 5.3.1:

Jos näyttöön tulostuu "There is no screen to resume" (tms), se tarkoittaa että koulun palvelimet on uudelleenkäynnistetty(huolto tms) Tällöin Irssi joudutaan käynnistämään uudelleen komennolla screen irssi (enter), jolloin ohjelma käynnistyy uudelleen.

Kohta 5.3.2:

Jos näyttöön tulostuu "There is screen on" ja rivi sekalaista informaatiota, kokeile kirjoittaa screen -dr (enter), komennolla suljetaan mahd. jumiin jäänyt screen ja yhdistetään uudelleen siihen. Tässä vaiheessa voi tapahtua proffan jumiutuminen, huomaat sen kyllä, joudut siis käyttämään komentoa ctrl+c jolla ohjelman suoritus proffalla keskeytetään. Nyt siis tiedämme että koulun palvelin on paraikaa rikki/tms, ongelma ratkeaa odottamalla muutaman tunnin ja kokeilemalla kokeilemalla jälleen komentoa screen -list (enter) ja toimimalla kuten yllä neuvotaan.

Irkkaaminen


Kohta 1: Kanaville liittyminen


Olet siis liittynyt kanaville jotka tuossa yllä asetettiin. Voit toki liittyä muillekkin kanaville, tai perustaa oman. Kanavalle liitytään komennolla /join #kanava , jossa kanava-sanan tilalle pistetään es. #skilta tms. Sama komento käy kanavan perustamiseen, olettaen että kukaan ei vielä ole kanavalla jonka aiot perustaa. Tällöin saat kanavalle operaattorin oikeudet(katso wikipedia).

Kohta 2: Kanavien selaaminen


Kanavia selataan eri ssh-ohjelmissa eri tavalla, koulun tarjoama Tectia-ssh-client(titepk) toimii hieman eri tavalla, mutta Nutty-ohjelmalla kanavia vaihdetaan painamalla alt+numero, jossa numerot ovat 1-0 ja kirjaimet q,w,e... edustavat numeroita 11-19.



SSH-yhteys


Koulun tarjoama Secure Shell Client on varsin monimutkainen ohjelman pelkkään irssaukseen ja sähköpostin lukuun, tiedoston siirrot proffan kotihakemistoon siinä sujuvat helposti raahaa-pudota tyyliin.
Eräs todella kevyt mutta kätevä ssh-ohjelma on Nutty. Nuttyn voit ladata Tästä
Seuraavaksi kannattaa luoda sessio nuttyyn ja tallentaa se, jotta omaa tunnusta ei tarvitse joka kerta kirjoittaa

Tallentaminen tapahtuu kirjoittamalla "Host name"-kohtaan oma tunnus ja päätteeksi @lehtori.cc.tut.fi "Saved Sessions"-laatikkoon kirjoitetaan esim lehtori, ja painamalla "Save"-nappia sessio on talletettu, halukkaat voivat tutustua mm. Window-välilehden sisältöön
Nyt onkin helppo avata uusi sessio nopeasti kaksoisklikkaamalla lehtori-tekstiä valkoisessa laatikossa, jolloin ohjelma ottaa yhteyden palvelimeen ja kysyy vain salasanaa.